Treinreisjes naar Duitsland

Treinreis of vliegreis? De laatste tijd is er, heel terecht, veel discussie over. Mijn voornemen voor dit jaar is om dit punt op de agenda te houden en met die gedachte inspireer ik jullie graag om samen met mij wat vaker de trein te pakken en het vliegveld links te laten liggen. Te beginnen met deze treinreizen naar Duitsland.

Met de trein naar Duitsland

Treinreizen naar Duitsland boek je via de Deutsche Bahn op www.db.de, maar ook gewoon via www.nsinternational.nl. En als je mijn artikel over handige reiswebsites hebt gelezen, weet je dat ik fan ben van omio.nl voor het uitzoeken van de goedkoopste en snelste treinreizen over de grens.

Enkele tips:

  • Als je een ICE trein boekt zit je comfortabeler dan in een gewone IC trein, maar daar betaal je vaak ook wel iets meer voor.
  • Boek op tijd, dan ben je vaak voor een enkele reis tussen de 20 en de 40 euro kwijt. Maar over het algemeen zul je last minute ook niet diep in de buidel hoeven tasten. Je kunt tot 6 maanden van te voren boeken.
  • Een gereserveerde zitplaats kost 4 euro. Als je moet overstappen kan het voorkomen dat je voor de nieuwe trein ook weer een zitplaats moet kopen, maar dat zit in de prijs inbegrepen als je daarvoor kiest bij het boeken.

Düsseldorf

Reistijd: ongeveer 1,5 a 2 uur vanaf Utrecht.

foto afkomstig van pixabay.com

De dichtstbijzijnde bestemming is Düsseldorf. Zo zit je vanuit Utrecht net zo snel in Düsseldorf als in Groningen of Maastricht!

De Rheinturm, de radio- en televisietoren, tekent de skyline van de de stad. Je kunt de 240 meter hoge toren beklimmen voor een schitterend uitzicht over de (oude) binnenstad met haar vele oude gebouwen, kerken en monumenten. Ook is er bovenin een restaurant te vinden. Honger zul je sowieso niet krijgen, want Düsseldorf kent vele leuke restaurantjes en cafeetjes.

Zelf ken ik Düsseldorf het meest als een stad waar je goed kunt winkelen. Langs de Schadowstrasse en (het wat duurdere) Köningsallee kan menig shopaholic zijn of haar hart ophalen. Maar, met het oog op het milieu, koop je natuurlijk alleen iets als je het ook echt nodig hebt en als het duurzaam is geproduceerd!

Liefhebbers van moderne architectuur brengen een bezoek aan de Medienhafen. In dit gebied zijn een aantal zeer bijzondere gebouwen te vinden. Kunstliefhebbers zullen ook niet teleurgesteld worden in de musea K20 en K21. In het K20 museum vindt je werken uit de 20e eeuw van onder andere Picasso en Mondriaan en het K21 huisvest voornamelijk hedendaags werk.

Keulen

Reistijd: ongeveer 2 a 3 uur vanaf Utrecht.

foto afkomstig van pixabay.com

Keulen is niet alleen leuk voor de kerstmarkten! Ook buiten het kerstseizoen is er genoeg te doen.

Wat dacht je van de eeuwenoude Keulse Dom, het ultieme Keulse herkenningspunt voor velen. Met een schitterend uitzicht vanaf de torens bovendien. Bezoek het oude stadhuis, daterend uit de 15e eeuw. Wandel door de oude binnenstad, Altstadt. Ga winkelen aan de Neumarkt of in het Belgisches Viertel. Drink een biertje bij een van de stadsbrouwerijen en zoek het groen op van de Zoo of de Botanischer Garten.

Een bezoek aan Keulen is niet compleet zonder over de Hohenzollernbrücke te hebben gewandeld, naar de overkant van de Rijn. En daar te hebben genoten van de prachtige skyline die vanaf de rechteroever te bewonderen is. Tip: maak deze wandeling ’s avonds als Keulen en de brug zelf mooi verlicht zijn!

Aken

Reistijd: ongeveer 3 uurtjes vanaf Utrecht.

Aken is een klein stadje in het westen van Duitsland en ligt bijna tegen Limburg aan. Wandelend over de oude straatstenen waan ik me heel even heel ver terug in de tijd.

De natuurlijke bronnen zijn het meest bekend in Aken denk ik. De Elisenbrunnen in het centrum van de stad zouden een helende werking hebben als je het water drinkt. Maar…ik vul mijn flesje toch maar liever bij een gewone kraan, afgaande op de geur die het water uit de bron heeft!

De Akener Dom is werkelijk prachtig en het er tegenover gelegen stadhuis eveneens. Maar vergeet ook niet door de kleine straatjes te slenteren, bij een lekkere Duitse bakker naar binnen te gaan voor de lokale lekkernij en om een van de vele musea te bezoeken.

Ben je op zoek naar rust tijdens je reisje, wandel dan via de Ponttor het centrum uit naar het Lousberg Terrasse. Een hele mooie, groene wandeling naar boven. GoogleMaps zegt dat het een half uur duurt. Maar als je net zoals ik, bekend staat om je geografische blindheid, hou dan rekening met een wandeling van ongeveer een uurtje! Eenmaal boven heb je een weids uitzicht en kun je uitrusten in een van de hangmatten die er hangen.

Bremen

Reistijd: tussen de 4 a 5 uur vanaf Utrecht.

foto afkomstig van pixabay.com

De verste bestemming, maar ik heb al van meerdere mensen vernomen dat Bremen de reis meer dan waard is. Misschien heb je wel eens van het sprookje de Bremer Stadsmuzikanten van de gebroeders Grimm gehoord? Dat is in ieder geval waar ik Bremen van ken. Maar, ermee bekend of niet, ga zeker op zoek naar het leuke standbeeld wat ter ere van dit sprookje in de stad te vinden is.

Waan je je in Aken al in een andere tijd, in Bremen is dat zeker het geval! In de wijk Schnoor vind je het oudste gedeelte van de stad en hier krijg je een goede indruk van hoe de stad er in de Middeleeuwen uit heeft moeten zien. De moeite waard om hier eens uitgebreid doorheen te dwalen en de tijd te vergeten.

Ook in Bremen zijn het stadhuis en de Dom (de sint Petri Dom) het bezoeken en bewonderen waard. Alsmede de Kunsthalle, met werken van de 14e tot de 20e eeuw. En bezoek ook eens het natuurhistorische Überseemuseum.

Welk van deze treinreizen naar Duitsland ga jij binnenkort maken?

Op zoek naar inspiratie voor een stedentrip in Nederland?

Lelystad: tips van een local

Sittard: local tips voor een weekendje weg

Tips voor een ultiem weekend in Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.