7 highlights van Praag

Wat je kunt verwachten als je op stedentrip naar Praag gaat en welke bezienswaardigheden je kunt spotten? Lees snel verder om te lezen wat de Tsjechische hoofdstad te bieden heeft

Deze bezienswaardigheden maken jouw stedentrip compleet!

Praag is zo’n stad waar de romantiek vanaf spat. De indrukwekkende architectuur doet bijna sprookjesachtig aan door de gekleurde huisjes. Vooral wanneer de zon onder gaat, en de lichtjes aan gaan, is het een plek waar de liefde opbloeit.

Bereid je voor op heel veel dwalen, en misschien soms wel verdwalen, door de prachtige straten van Praag. De historische binnenstad van Praag staat sinds 1992 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En dat is niet voor niets!

Er zijn ontzettend mooie gebouwen te vinden. In zeer uiteenlopende stijlen. Je vindt er schitterende barokke, gotische en jugendstil architectuur. Ik keek mijn ogen uit! Maar er is ook plek voor moderne architectuur. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar het Dansende Huis aan de Moldau.

1. De Karelsbrug

uitzicht Karelsbrug Praag met zwanen op de voorgrond

Een van de mooiste highlights van Praag en een van de drukste is de Karelsbrug. Probeer dan ook vroeg in de ochtend te gaan als je de hordes toeristen wilt vermijden. Maar aan de andere kant, wat is de Karelsbrug zonder al zijn toeristen?

karelsbrug praag

Er staan aan weerszijden in totaal 30 beelden te zien. Doordat de originelen van zandsteen zijn gemaakt en ze in de loop van de tijd zo verweerd zijn, zijn ze inmiddels allemaal vervangen door replica’s. Het bekendste beeld op de brug is dat van priester en martelaar Johannes van Nepomuk. Het schijnt geluk te brengen als je zijn beeld aanraakt, en de glad gewreven plek op het beeld laat zien dat veel mensen hier kennelijk (nog steeds) in geloven.

2. Wenceslas Plein

wenceclasplein Praag

Dit is op het eerste gericht meer een boulevard dan een plein. Ik liep er daardoor zelfs twee keer langs omdat ik dacht: ”Dit is het vast niet, dit is geen plein”. Bovenaan staat een beeld van de heilige Wenceslas (Vaclac in het Tsjechisch). Ik vond het plein minder indrukwekkend dan ik altijd heb gedacht en wat de geschiedenis doet vermoeden.

Het plein is meerdere keren het hoofdpodium geweest voor historische gebeurtenissen. Het is de plek waar Jan Palach zichzelf in brand stak uit protest voor het gebrek aan democratie in het communistische Tsjechoslowakije in 1969. En waar in 1989 de Fluwelen revolutie begon, wat het einde van het communistische tijdperk in het land betekende.

3. Oude Stadsplein en de Astronomische Klok

Oude Stadsplein Praag

Het Oude Stadsplein is de perfecte plek om lekker op een terrasje mensen te zitten kijken. Zeker als je vlakbij de Astronomische Klok een plekje weet te bemachtigen. Dan zie je hoe mensen ieder uur bij de beroemde klok komen kijken naar het slaan van de uren.

Dit ingenieuze stukje genialiteit is prachtig om te zien, maar het is bijna onmogelijk om de tijd mee te kunnen waarnemen. De klok heeft drie wijzerplaten: de eerste is de astronomische wijzerplaat. Deze klok heeft drie schijven en representeert de positie van de zon en de maan en geeft de tijd aan.

Maar niet zomaar de tijd, nee vijf verschillende soorten:

  1. De plaatselijke tijd in Praag;
  2. De tijd, gemeten in een verdeling van 12 uren;
  3. De tijd gemeten in een verdeling van 24 uren;
  4. De plaats van de zon in de zodiac;
  5. De sterrentijd.

De tweede wijzerplaat toont afbeeldingen van Katholieke heiligen. Elk uur gaat er een deurtje open en ‘lopen’ ze van de ene naar de andere kant; de derde wijzerplaat is een kalender die de maanden van het jaar toont. Als je meer wilt weten over hoe dit uurwerk werkt dan raad ik je zeker aan om je te wenden tot deze website.

astronomische klok Praag

4. Mucha Museum

Liefhebber van Art Nouveau en Jugendstil? Dan zit je in Praag sowieso goed! En sla in dat geval zeker het Mucha Museum niet over. Hoewel het erg klein is, hebben ze een prachtige collectie van Mucha’s werken.

Helaas is zijn grootste werk, het Slavische Epos, hier niet te zien. Dit komt omdat meneer Mucha, nadat hij na 18 jaar eindelijk klaar was, het werk geschonken heeft aan de stad Praag. Onder voorwaarde dat ze er een speciaal paviljoen voor zouden bouwen. Sinds 2012 kun je het uit 20 schilderijen bestaande kunstwerk zien in het Veletržní Palace.

Als ik mijn huiswerk beter had gedaan van te voren, dan had ik hier zeker tijd voor ingepland. Maar helaas kwam ik hier op onze laatste dag achter. Oeps. Zo zie je maar, ook reisbloggers maken soms foutjes in de voorbereiding! Goede reden om gauw terug te gaan.

micha museum
mucha schildreij meisje

5. Vyšehrad en de Sint Peter Paulus Kathedraal

Vanaf het centrum is het een prettige wandeling langs de rivier naar de vesting Vyšehrad en de prachtige kathedraal die er te vinden is. Ga zeker ook een kijkje nemen van binnen, je zult versteld staan van het schitterende Art Nouveau interieur! Een wandeling over het naastgelegen kerkhof is ook erg interessant, sommige graven zijn echt prachtig.

deur van Vysehrad kathedraal
interieur Vysehrad kathedraal Praag
interieur Kerkhof naast Vysehrad kathedraal Praag

6. De Praagse Burcht en de Sint Vituskathedraal

De Praagse Burcht is de grootste van de wereld. En het is inderdaad een enorm complex, met diverse pleinen, paleizen en kerken. De verschillende stijlen van de diverse gebouwen variëren van Romaans tot Gotisch.

Lopend door de burcht, lijkt het net alsof je terug bent gestapt in de tijd. Als je door de oude, kleine straatjes loopt en je uiteindelijk bij de prachtige kathedraal uitkomt, laat dan je verbeelding maar eens de vrije loop. Je kunt bijna het gekletter van de paardenhoeven op de stenen horen.

Praagse burcht
Straatje Praagse Burcht

7. Gouden Straatje

In de burcht vindt je ook het Gouden Straatje, bestaande uit elf huisjes. Een ervan was het voormalige woonhuis van Franz Kafka. Dit huis is tegenwoordig een museum. De rest van de huisjes zijn ook allang niet meer bewoond en doen nu dienst als souvenirwinkeltje of café.

Het is erg leuk om even een blik naar binnen te werpen, ook al ben je niet op zoek naar een souvenir. Maar ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht, het is nu denk ik te veel overgenomen door de toeristische winkeltjes.

Gouden Straatje

Lees ook:

Local secrets of Prague

Praag, Wenen en Boedapest: 3 stedentrips in 1

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.