Enkhuizen: tips van een local

Het is weer tijd voor wat binnenlandse stedentrip inspiratie! Dit keer vertelt Linda over haar schilderachtige woonplaats Enkhuizen. Ben jij er wel eens geweest? Na het lezen van haar tips wil je hier echt een keer heen!

Hoe heet je en wat is de naam van je blog?

Ik ben Linda en ik blog op www.travellersoftheworld.nl. Ik blog daar voornamelijk over onze reizen binnen en buiten Europa, maar ook in Nederland ga ik graag op pad.

In welke stad woon je?

Ik woon in Enkhuizen, een klein, oud VOC stadje in Noord-Holland.

Gracht en huizen Enkhuizen

Kun je kort wat vertellen over Enkhuizen?

Enkhuizen is klein maar fijn. Het is een oud VOC stadje aan het IJsselmeer in Noord-Holland en heeft daarom heel veel prachtige oude gebouwen en een interessante historie. De stad staat ook wel bekend als Haringstad, vanwege de haringvisserij van vroeger.

Wat maakt Enkhuizen bijzonder?

Enkhuizen kent veel geschiedenis. Het is een leuk stadje met veel mooie gebouwen en ontzettend veel leuke tentjes om te eten en drinken. Er komen wel wat toeristen, maar echt druk is het nooit.

Uitzicht op historische huizen in Enkhuizen

Wat zijn de highlights van Enkhuizen?

Er is genoeg te zien en te doen in en rondom Enkhuizen, voor jong en oud. Als je Enkhuizen zelf graag wilt bezoeken kan je jezelf zo een aantal uren vermaken.

De highlights van de stad zijn toch wel de Drommedaris en de Koepoort. Verder is het leuk om een wandelingetje te maken over de veste en een kijkje te nemen bij de Boerenboom. Vanaf de Veste kun je starten aan een wandeling langs de grachten, ook altijd leuk!

Drommedaris Enkhuizen
De Drommedaris

Mijn favoriete deel van de stad is het deel rondom de Drommmedaris. Hier vind je prachtige huisjes langs het water. Ook kan je hier lekker slenteren langs de waterkant en genieten op een van de vele terrasjes. Als je een zijstraat doorloopt sta je ineens bij de muur, ook leuk om langs te lopen. Of wandel even langs de grachten bij de Zuiderhavendijk.

Ten slotte is het de moeite waard om door de Westerstraat te lopen, als je dit doet passeer je gelijk de kerken van Enkhuizen. De mooiste zijn toch wel de Zuiderkerk en de Westerkerk.

Verder kan je nog een kijkje nemen bij het stadhuis, de stadsgevangenis en de leuke haven van Enkhuizen.

Hiernaast vind je nog twee parken in het centrum van Enkhuizen die de moeite waard zijn. Zo kun je een kijkje nemen bij het Snouck van Loosenpark en bij het Wilhelmina Plantsoen. Ook is er een strand bij het Enkhuizerzand.

Waarmee je ook een dag kan vullen is het Zuiderzee museum, een van de leukste musea van Nederland. Dit is een openlucht museum waarbij je allemaal oude huizen ziet. Het leuke is dat je overal in kan en je op veel plekken ook mensen oude ambachten uit ziet voeren. Verder is het ook gewoon echt een mooie plek om doorheen te lopen.

Heb je kinderen? Dan is het leuk om sprookjeswonderland te bezoeken. Hier vind je veel verhalen en attracties voor (jonge) kinderen.

De Historische Driehoek

Ten slotte is Enkhuizen een onderdeel van de Historische Driehoek. De Historische Driehoek bestaat uit Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. Vanaf Enkhuizen pak je de boot richting Medemblik, waar je een kijkje neemt bij kasteel Radboud en een bezoek kan brengen aan het bakkerijmuseum (echt heel leuk!). Vanaf Medemblik ga je met de stoomtrein naar Hoorn.

Hoorn heeft een leuke haven en een gezellig centrum om doorheen te slenteren. Ook vind je hier de meeste winkels. Vanaf Hoorn pak je de gewone trein weer terug naar Enkhuizen en dan is de Historische driehoek compleet.

Wat is je favoriete bezigheid of bezienswaardigheid in Enkhuizen?

Zoals ik al zei is mijn favoriete deel van de stad het stuk rondom de Drommedaris. Ook het deel van de haven is leuk. Het liefst loop ik gewoon een rondje door de stad en ga ik op een gezellig plekje op een terras zitten. Ik loop dan vaak via de haven, richting de Drommedaris. Langs het water zijn daar genoeg leuke en fijne terrasjes!

Wat is een typisch gerecht van Enkhuizen?

Ik denk niet dat wij dit echt hebben. Er wordt natuurlijk wel veel haring gegeten!

Wat zijn je favoriete restaurants in Enkhuizen ?

Voor de lekkerste pizza allertijden moet je naar Da Renato gaan, dit moet je wel echt ruim van te voren reserveren, want het zit altijd vol. Maar geloof me, daar krijg je geen spijt van!

Verder vind ik Port Vecchio ook een heel leuk en lekker restaurant, op een leuke locatie.

Als niet naar de Italiaan wilt is van Bleijswijk een betaalbaar restaurant waar je prima kunt eten.

Herberg de Compagnie is ook een gezellige tent met lekker eten en heel veel speciaal bier.

Het Ankertje is leuk om wat te drinken.

In weekenden moet je altijd voor elk restaurant reserveren, anders beland je zeker bij de snackbar.

Wat wordt volgens jou echt overschat door toeristen (is er een toerist trap)?

Ik denk dat de meeste mensen naar Enkhuizen komen voor het Zuiderzee museum en dat is geen toerist trap. Ik denk ook niet dat die er echt is.

Waar kun je de beste selfie nemen in je stad?

Ik maak eigenlijk nooit selfies in Enkhuizen, maar als je leuk op de foto wilt kan dat rondom de Drommedaris. De huisjes zijn een leuke achtergrond en kinderen willen altijd met de beelden van de geitjes op de foto.

Huizen aan het water in Enkhuizen

In welke buurt of gebied kun je het beste een accommodatie nemen?

Er zijn best wat airbnb’s in Enkhuizen en ook wat B&B’s. Het beste kan je zoeken in het centrum, dus op alle locaties binnen de veste. Dan zit alles wat interessant is op loopafstand.

Je kan ook overnachten bij de Halve Maan. Dit is een hotel in Bovenkarspel, vlakbij het treinstation van Bovenkarspel Flora. Vanaf daar ben je ook zo in het centrum van Enkhuizen.

Heb je nog een laatste tips of wat wijze woorden voor de toekomstige bezoekers van je stad?

Kom eens kijken en oordeel zelf! Ik zie Enkhuizen nooit voorbij komen in de lijstjes met mooie steden of mooie plekken in Noord-Holland, terwijl het zoveel te bieden heeft en er zoveel mooie plekken zijn! Het Zuiderzeemuseum is een must, maar ook de stad zelf is echt wel leuk!

Onwijs bedankt voor dit toffe interview, Linda. Ik ben overtuigd om dit jaar naar Enkhuizen af te reizen voor een heerlijk weekendje weg in eigen land!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.