Curaçao: 6 ultieme highlights

schildpad en boot curacao

Ben jij al eens op Curaçao geweest? Als je antwoord nee, is lees dan snel verder. Want hier wil je echt heen!

Begin dit jaar snakte ik naar zon en wat is er dan leuker dan een lastminute vlucht te boeken naar een zonnig oord? Na veel zoekwerk, lijstjes maken en het wegstrepen van bestemmingen kwam ik uit op Curaçao. Ik kon me geen betere plek voorstellen om te relaxen in de zon dan een Caribisch eiland. Ik kreeg zelfs een vriendin zo ver om met me mee te gaan! We zochten het wonderlijke web af en vonden een goede deal voor eind maart. Toen kon het lange wachten beginnen!

De voorbereiding voor Curaçao

Prettig gestoord als ik ben begon ik aan mijn vakantieritueel bestaande uit het wekelijks in- en uitpakken van mijn koffer en het maken van lijstjes zodat ik zeker wist dat ik niks zou vergeten.

En toen was het eindelijk zover! De week van vertrek was aangebroken. Ik stond in korte broek en T-shirt voor de spiegel en was blij verrast dat ik mijn zomerkleding nog paste! Hoera! Maar ik werd op dat moment ook geconfronteerd met mijn witte, lichtgevende en bijna doorzichtige huid.

Lees ook:

Koffer inpakken: 7 gouden tips

Spray tan

Het was te laat om nog een zonnebankkuurtje in te plannen, maar gelukkig had de Sundays iets achter de hand: een spray tan. Ja… ik moest natuurlijk ook meteen denken aan Ross bij wie dat totaal verkeerd uitpakte omdat hij Mississippily telde: “I’m an eight!”. Maar na het kijken van die “Friends”-aflevering en een aantal YouTube filmpjes van hoe het wel moest, besloot ik het toch te gaan proberen. En ik werd niet teleurgesteld! Ik liep het hokje uit als iemand die na 3 weken wél mooi gebruind terugkomt van vakantie, dit had ik veel eerder moeten doen!

Directe vlucht

We hadden een directe vlucht en ongeveer 10 uur na het boarden op Schiphol stonden we op Caribische grond. Het vliegveld van Curaçao is niet groot, dus we konden bijna direct onze koffers van de band halen. We werden door de transfer van TUI bij ons hotel afgezet en onze vakantie was officieel ‘aan’. Cocktail please!

Cocktail drinken

Mijn highlights van Curaçao

Je kunt natuurlijk iedere dag naar een ander strand gaan, er zijn er zo rond de 35 dus je zult niet snel uitgekeken raken. Maaaaar, als je er dan toch bent, kan ik je zeker aanraden om daarnaast ook deze spots te bezoeken:

Tip: Huur een auto. Dit is eigenlijk bijna noodzakelijk als je het eiland wil verkennen. Je kunt ook lokale gidsen en tours boeken om naar de hotspots te gaan en veel hotels hebben shuttle busjes die naar het strand en het centrum van Willemstad rijden, maar een auto geeft je natuurlijk meer ruimte en vrijheid.

1. Willemstad, de hoofstad van Curaçao

Willemstad is de hoofdstad van het eiland en is verdeelt in twee ‘hoofd’wijken: Punda en Otrabanda. Beiden zijn een highlight op zich. Om van de ene naar de andere wijk te gaan moet je over een brug of een gratis pontje nemen. De Koningin Emma brug is een drijvende pontonbrug die ’s avonds mooi verlicht wordt. Ik zou ze allebei een keer gebruiken om naar de overkant te gaan!

Handelskade vanaf Koningin Emma brug, Willemstad Curacao

De iconische Handelskade met zijn gekleurde grachtenpanden ligt in Punda en kan het best bewonderd worden vanaf de kade in Otrabanda. Ook vanaf de Koningin Emma brug heb je een prachtig uitzicht. De oorsprong van de gekleurde huizen kent trouwens een grappig verhaal.

Het schijnt namelijk zo te zijn dat er ooit, lang geleden, een gouverneur was op Curaçao die vreselijk last had van migraine. Dit was volgens de beste man te wijten aan het feit dat het water zo fel reflecteerde op de witte gevels van de huizen en hij gaf dan ook opdracht om ze een andere kleur te schilderen. De andere kant van het verhaal is echter dat meneer de gouverneur de grootste verffabriek op het eiland bezat! Kwam dat even goed uit!

Pontjesbrug en Handelskade by night

Ook op de rest van Curaçao zul je kleurrijke gebouwen tegenkomen. Zo ook in Pietermaai, een andere wijk van Willemstad. Wat ook zeker de moeite waard is om even heen te lopen. Het ligt niet ver van Punda vandaan namelijk.

2. Kura Hulanda

In Otrabanda vind je het museum Kura Hulanda. Een klein, maar zeer indrukwekkend museum over de geschiedenis van Curaçao en de slavenhandel van de VOC. Een bezoek aan dit museum mag je zeker niet overslaan!

3. Cristoffel National Park en de Cristoffel Berg

Als je besluit om de Cristoffel Berg te gaan beklimmen dan is het verstandig om rekening te houden met het volgende:

  • begin vroeg in de ochtend aan de wandeling. Er wordt aangeraden om tussen 6 en 8 uur in de ochtend de hike te maken, omdat het anders te warm is. Er hing zelfs een waarschuwing dat je niet meer de berg op mocht na half 10.
  • Je kunt natuurlijk zo lang doen over de tocht als je zelf wilt, maar over het algemeen duurt deze ongeveer een uur heen en datzelfde geldt voor de terugweg.
  • De tocht is in het begin op zich goed te doen, zeker als je sportief bent. Het is wel een pittige wandeling want je bent natuurlijk niet op een vlakke weg aan het wandelen, wel ligt er een soort van pad. Aan het einde, ik denk de laatste 15 minuten ongeveer, begint het echte klim- en klauterwerk. Ik moet zeggen, best wel een beetje eng voor iemand met hoogtevrees, zoals ik. Maar eenmaal bovenop de berg, is het de klim meer dan waard geweest!
  • Neem genoeg te drinken mee, water of vitaminewater. Minstens 2 liter. Ik maak geen grap, dit gaat echt op. Vergeet ook niet een broodje of andere snacks mee te nemen.

Christoffel berg Curaçao

4. Shete Boka

Nog zo’n indrukwekkend nationaal park! Shete Boka betekent zeven monden of mondingen. In het nationale park kun je 4 van de 7 mondingen bezoeken. Boka Wandomi, Boka Tabla, Boka Kalki en Boka Pistol.


Aan het begin betaal je entree en kun je de auto parkeren. Vanaf daar kun je te voet verder, maar iedere monding is ook met de auto te bereiken.

De meest indrukwekkende vonden wij toch wel Boka Pistol. De naam zegt het al. Hier ramt het water tegen de rotsen en schiet door de vorming van deze rotsen als een kogel uit een pistool omhoog.

5. Flamingo’s spotten bij Jan Kok

Je moet geluk hebben want ze zitten er niet altijd. Toen wij er waren, was het ontzettend droog en hadden ze zich helemaal achterop de zoutvlakte verstopt, maar we hebben ze toch van een afstandje kunnen bewonderen.

6. De stranden

Tip: Neem waterschoenen mee (en uiteraard een snorkel en een duikbril). Het onderwaterleven hier is zo mooi! Maar er liggen ook best veel stenen onder water en je wilt ook niet je vakantie laten verpesten door met je blote voeten op zo’n fijne zee-egel te stappen.

Zwem met zeeschildpadden bij Playa Grandi

Dit was een van de, nee de mooiste ervaring van de vakantie! Ze komen zo dichtbij! En het waren er zo veel!

De reden hiervoor is dat ze bij Playa Grandi afkomen op de vissersbootjes die hier aanleggen en aan land hun vers gevangen vis schoonmaken. De restjes gooien ze dan terug in zee en daar komen de zeeschildpadden dan lekker van eten. Ja, ik weet het, je zwemt dus tussen de vissenhoofden, maar geloof me, die drijven alleen aan het begin en de rest van het water is zo helder en (lijkt in ieder geval) schoon. Het is nou ook weer niet dat je na een duik helemaal naar vis stinkt!

Schildpad playa Grandi

schildpad en boot curacao

Geniet van de zonsondergang bij Grote Knip (Kenepa Grandi)

Grote Knip is een populair strand. Het strand is gratis toegankelijk en er zijn strandbedjes, een (betaalde) douche en wc en er is boven een tentje waar je drankjes kan halen. Het kan zijn dat die ook op het strand aanwezig is, maar die moet ik dan gemist hebben. Ik was denk ik veel te veel bezig met het witte strand, de palmbomen, het uitzicht en het onderwaterleven om daar op te letten. We kwamen een beetje tegen het einde van de middag en zijn gebleven tot de zon onder ging, prachtig!

Speel met de strandbiggetjes bij Porto Marie

Leuk om te zien, deze twee biggen die hier heer en meester zijn. Laat ze dan ook niet in de buurt van je tas komen, want ze zullen erin wroeten totdat ze iets te eten of drinken vinden. Helaas geen foto’s door een lege batterij…

Geniet van het leven bij Cas Abou

Wederom een prachtig strand met een heerlijke bar vol koude drankjes! Dit strand heeft echter een sluitingstijd. Ik wist niet dat het bestond, maar het is echt zo. De slagboom aan het begin, waar we ook entree moesten betalen, had een hint kunnen zijn, maar wisten wij veel. Wij werden om 18:10 praktisch weggejaagd door een meneer die graag naar huis wilde omdat zijn werkdag er om 18 uur opzat. Oepsie. En wij maar denken hoe fijn het was dat we ineens het strand voor onszelf hadden.

Relax bij Mambo Beach

Mambo Beach is een strand vlakbij Willemstad. Het kent ontzettend veel beachclubs en restaurants en er ligt een winkelcentrum achter. Ook liggen er een aantal hotels aan het strand. Je moet bij binnenkomst entree betalen en ook voor de bedjes betaal je een paar euro. Dit is zeker een strand met genoeg voorzieningen om er een hele dag te spenderen en ’s avonds zijn er vaak leuke feestjes.

En dit zijn dus nog maar 5 van de meer dan 35 stranden! Ik zeg, ieder jaar vijf?

Ben jij wel eens op Curaçao geweest? En, wat vond je ervan?

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.