10 x reisinspiratie – Mijn Wanderlist

Globe

Een tijd geleden deelde ik al een deel van mijn wanderlist op TravelGloss. Hieronder vind je mijn volledige lijst met bestemmingen voor nog meer reisinspiratie! Zoals velen van jullie, heb ik een bucketlist. Maar ik noem deze mijn wanderlist, afgeleid van het Engelse woord voor dwalen, wandering. Een lijst met de plekken waar ik nog eens zou willen dwalen en verdwalen.

Mijn vijfjarenplan

Als mensen mij vragen wat mijn vijfjarenplan is schieten mijn gedachten automatisch naar de plekken en steden die ik nog wil zien. Een volgende stap die mijn gedachten dan maken is er een van blinde paniek: “Maar hoe kan ik nu een keuze maken voor de komende vijf jaar? Dat lijkt onmogelijk! Het zijn er zoveel! Hoe pas ik die nu allemaal in de komende vijf jaar? Ik heb een baan en een hypotheek….

Je ziet het, paniek modus aan. Gelukkig weet ik mezelf dan net op tijd tot kalmte te manen en besef ik dat ik deze lange lijst natuurlijk niet vast ligt en ik hem voor nu even kan inkorten. Vervolgens begin ik dan gewoon de namen te noemen die het eerst in me opkomen:

OK, dat zijn dan Marokko, Japan, Namibië, Polen, Zweden…” tot ik een super verbaasd gezicht zie van de vragensteller, gevolgd door “Nee, ik bedoelde eigenlijk, waar zie je jezelf over vijf jaar, zeg maar, in je carrière enzo.” Juist, zo eentje dus. Ik tel rustig tot tien, haal diep adem, kijk diegene recht in de ogen aan en zeg dan kalm: “Zolang ik mijn wanderlist heb, kan me dat eigenlijk helemaal niks schelen.”

Mijn Wanderlist: jouw reisinspiratie

Deze lijst is niet in steen gehouwen en ik kan er aan toevoegen en van schrappen zoveel ik wil. En afhankelijk van mijn humeur, status van mijn bankrekening of het aantal vrije dagen dat ik nog over heb gebeurd dat vrij regelmatig. Het gaat er dan voor mij ook niet om dat ik per se naar die plekken moet gaan, dat ik ze per se af wil vinken van een lijst alsof het een soort wedstrijd is.

Ik zie wel wat er van komt, en ik zie wel waar ik terecht kom. De reis zelf is toch nog altijd belangrijker dan de bestemming, heb ik wel eens horen zeggen 😉

Twee gehad, acht te gaan

Aan het begin van dit jaar heb ik deze wanderlist voor de komende vijf jaar opgesteld, en ik vond het tijd dat ik deze deelde omdat ik weet dat jullie altijd wel op zoek zijn naar reisinspiratie net als ik!

In 2018 heb ik twee van de plekken op mijn ljistje weten af te vinken. Ik ben namelijk in maart naar Curaçao en in mei naar Noorwegen geweest. Beide landen voldeden aan de verwachtingen die ik had en meer zelfs! Deze landen heb ik echter wel op deze lijst gelaten om jullie hopelijk ook te inspireren deze prachtplekken te bezoeken!

Ik heb de lijst ingedeeld in 5 lange/duurdere/ver weg bestemmingen en 5 korte/goedkopere/dichtbij huis bestemmingen. Genoeg gekletst nu. Hier is ie dan, in willekeurige volgorde, mijn wanderlist:

Marokko

collage van afbeeldingen van Marokko
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Het land van woestijnen, tajines, souks en zoveel meer! Ik wil met een kameel de woestijn in en onder de sterren kamperen. Ik wil al die prachtige en heerlijke kruiden ruiken en proeven (mits ze niet te pittig zijn, haha).

Ik wil naar Fez, Casablanca, Marrakech, Essaouira, Chefchaouen, Agadir en meer. Ik wil me onderdompelen in de cultuur en de gebruiken leren. Oh ik wil zo graag naar dit Afrikaanse land!

Wanneer?

En hoewel ik nog niet weet wanneer ik ga, weet ik al wel wanneer ik ga. Huh? De beste maanden om het land te bezoeken zijn namelijk april, mei, september en oktober.

Hoewel Marokko het hele jaar door een aangename temperatuur heeft, zijn de lente en het einde van de zomer de beste tijden voor een actievere vakantie. Het is verstandig om het binnenland te vermijden in de heetste zomermaanden.

Maar wist je bijvoorbeeld dat je ook prima voor een wintersportvakantie naar Marokko kunt gaan? Ik heb gelezen dat je tussen december en februari goed kunt skiën in het Atlasgebergte. Dat is nog eens wat anders dan de holladijee-Anton-aus-Tirol taferelen van de geijkte skigebieden.

Japan

collage van afbeeldingen van Japan
Foto’s gemaakt door M. van den Bergen

Ik hou ontzettend veel van sushi! En je hebt natuurlijk geen echte sushi gegeten, totdat je sushi hebt gegeten in Japan!

Denk ook aan: de bloesem festivals in het voorjaar, de (voor ons) idioot absurde, knotsgekke maar ook fantastische Japanse cultuur van manga tot arcade games en cosplay!

Maar natuurlijk ook de prachtige en diverse landschappen en steden en het contrast tussen de oude Japanse cultuur en de technologische vernieuwingen in het land.

Highlights

Ik wil naar Osaka en Hiroshima en met de bullettrain van Kyoto naar Tokyo (of van Tokyo naar Kyoto, ik ben niet zo kieskeurig).

Ik wil de temples zien en Mount Fuji, ik wil mijn innerlijke rust vinden in de serene Japanse tuinen en door bamboebossen wandelen en spelletjes spelen in de honderden arcadehallen en karaoke zingen tot diep in de nacht!

Ik wil Crows Castle van Matsumoto bezoeken en zonnebaden op de tropische stranden van Okinawa! Oh en had ik het al over sushi gehad? Ik wil sushi eten als ontbijt, lunch en diner!

Indonesië

collage van afbeeldingen van Indonesië
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Deze oriëntaalse archipel in de Indische Ocean heeft niet altijd op mijn radar gestaan. Maar de laatste tijd zie ik zoveel schitterende foto’s voorbij komen van Bali en Lombok, voornamelijk op Instagram, dat mijn interesse is gewekt.

Wist je dat Bali en Lombok slechts twee van meer dan 17.000 eilanden zijn? Niet allemaal te bezoeken lijkt me, maar er is dus een hoop te ontdekken!

Na wat meer onderzoek, heb ik geconcludeerd dat er een aantal must-sees zijn die ik niet wil missen (waarvan Bali en Lombok er dus al twee zijn).

Highlights

Maar ook het op de UNESCO Werelderfgoed lijst opgenomen Komodo National Park, met die freaky komodo varanen. En de witte stranden van de Gili Eilanden, de vulkanische berg Bromo.

De hoofdstad Jakarta, Bandung en het Dieng Plateau met prachtige uitzichten over rijstvelden, de jungle en de dorpjes. En natuurlijk al die mooie “onontdekte plekjes” waar alleen de ingewijde backpackers nog voet aan land hebben gezet 😉

Alles wat mij nu nog rest, is om die plekjes ook in kaart te brengen en mijn reis te plannen. Oh, en ik zal denk ik ook mijn smaakpapillen voor moeten bereiden op de pittige Indonesische keuken. Sorry tong!

Namibië

collage van afbeeldingen van Namibië
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Een safari staat al op mijn lijstje sinds ik de Leeuwenkoning van Disney zag! Dus, het wordt nu wel eens tijd om die droom realiteit te laten worden in de komende vijf jaar dacht ik zo.

Het lijkt me fantastisch om olifanten, leeuwen en giraffes in het echt te zien, in plaats van alleen in de dierentuin 😉 Ik kan niet wachten om al die prachtige natuur en diens inwoners te aanschouwen. Met een gids, welteverstaan. In een betrouwbare en APK-gekeurde 4×4 en met een veilig aantal meters tussen mij en Mufasa. Ik ben niet zo avontuurlijk ingesteld dat ik mijn leven wil wagen op reis!

Natuur

Naast de dieren ben ik ook benieuwd naar het diverse landschap. Van de Kalahari woestijn tot de mysterieuze Skeleton Coast.

Ik wil mijlenver kunnen turen over de Fish River Canyon en de rotsschilderingen zien bij Twyfelfontein voordat ik verder reis naar de zandduinen van de Sossusvlei. Gaan we anders morgen gewoon?

✔Curaçao

collage van afbeeldingen van Curacao
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Wie wil er nou niet af en toe lekker luieren op een Caribisch strand met een cocktail in de hand? Of zwemmen met schildpadden en tropische vissen? Juist, ik dus ook!

Daarom staat Curaçao op mijn lijst! Naast de bovengenoemde redenen is de voornaamste reden dat ik specifiek voor Curaçao heb gekozen als bestemming voor mijn Caribische eilandvakantie voornamelijk financieel.

Hoewel alle eilanden in dit gebied hun unieke sellingpoints hebben, hebben ze ook allemaal prachtige stranden, tropische temperaturen, vriendelijke bewoners, schitterende zonsondergangen en smakelijke cocktails. En omdat er nog wel meer landen op mijn lijstje staan, geef ik liever niet meer uit dan nodig is. Het eiland is (vanuit Nederland) een van de goedkopere bestemmingen als je naar de Cariben wil voor een welverdiende strandvakantie. Zeker als je lastminute kunt boeken.

Wanneer?

Curaçao is heel het jaar geschikt als vakantiebestemming, omdat het onder de zogenoemde ‘hurricane belt‘ of ‘orkaanriem’ ligt. Hierdoor heb je, net als op Aruba en Bonaire overigens, weinig kans dat er een stormachtige natuurramp een van de 37 stranden komt teisteren als jij er met een Blue Curaçao cocktail ligt te genieten.

Het eiland heeft wel een regenseizoen dat duurt van september tot december. Dus voor een echt perfecte vakantie zou ik deze maanden misschien vermijden. Verder staat er altijd wel een lekker windje, waardoor het ondanks de hoge temperaturen aangenaam blijft aanvoelen. Hierdoor moet je natuurlijk nog beter opletten met insmeren, omdat je niet altijd doorhebt hoe heet de zon soms is.

Malta

collage van afbeeldingen van Malta
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Ook hier zijn foto’s de hoofdzakelijke reden geweest dat ik dit eiland aan mijn lijst heb toegevoegd. Eén blik op de foto’s van kleurrijke bootjes in de haven van Marsaxlokk en ik was verkocht. Dit is iets dat ik met mijn eigen ogen moet zien!

Een tweede reden is het simpele feit dat het een eiland is! Heb ik al eens verteld dat ik gek ben op eilanden? Nee? Bij deze. Voornamelijk omdat ik een geografische handicap heb en je op een eiland (in mijn logica) moeilijker kan verdwalen. Ik denk namelijk altijd maar zo: op een gegeven moment kom je de zee of oceaan tegen en als dat niet de bedoeling is geweest, ben je te ver gelopen!

Zoveel meer

En wat dacht je van de stad Mdina, welke totaal autovrij is en waar gebouwen te zien zijn die dateren uit de Middeleeuwen en Barok periode.

Of de tempels, waarvan vele op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Je mag ook zeker de hoofdstad Valetta niet overslaan met de prachtige St. Jansco Kathedraal.

En na een dag sightseeing kun je lekker relaxen op een van de stranden zoals Ghajn Tuffieha Bay of Blue Lagoon. Kinkt als een goed idee toch?

✔Noorwegen

collage van afbeeldingen van Noorwegen
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Geef me een land en de mogelijkheid om walvissen te spotten en ik ben er bij! En laat Noorwegen nou net zo’n land zijn!

De schitterende fjorden en meren, pittoreske huizen, eindeloze bossen en de Scandinavische lifestyle hebben ook zeker een grote aantrekkingskracht op me.

Ik werd voor het eerst verliefd op Noorwegen toen ik verslaafd raakte aan Scandinavische misdaadseries zoals Lilyhammer en Frikjent (Aquitted). En na het zien van deze foto’s wist ik het zeker: Noorwegen moet op mijn wanderlist komen te staan.

Treinreis

In Noorwegen vindt je ten minste twee van de mooiste treinreizen in Europa: De Flåmsbane en de Bergensbane. Beiden bevinden zich in het zuiden van Noorwegen.

De Flåmsbane duurt slechts een uur en reist tussen Myrdal en Flåm. Deze treinreis maakt onderdeel uit van de ‘Norway in a Nutshell’ route welke je in ongeveer 10 uur van Oslo naar Bergen (of van Bergen naar Oslo) brengt: via Myrdal, Flåm, Gudvangen en Voss. Je maakt de reis per trein, fjordcruise en bus en het schijnt echt een fantastisch mooie reis te zijn.

De Bergensbane is een directe treinrit van ongeveer 7 uur tussen Oslo en Bergen en heeft eveneens prachtige uitzichten de gehele reis.

Meer highlights

Voor het spotten van walvissen en orka’s kun je het beste naar het noorden van Noorwegen trekken, naar Andenes of Tromsø. En daar kun je ook het magische Noorderlicht aanschouwen! Maar check voordat je gaat wel even wat de beste tijd is om het Noorderlicht te kunnen zien, want dat is er natuurlijk niet altijd.

Zo wordt het bijvoorbeeld tussen half april en half augustus niet helemaal donker in dat gebied en is de kans dat je dit wonderlijke schouwspel te zien krijgt erg klein. Je kunt de Northern Lights app downloaden om er zeker van te zijn dat je niks mist! En datzelfde geldt natuurlijk ook voor het spotten van walvissen en orka’s, dus check dat ook maar gelijk even, nu je toch bezig bent.

Polen

collage van afbeeldingen van Polen
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Polen zal niet bij iedereen op zijn of haar lijst staan, maar dat zou wel moeten! Het heeft op zijn minst vier geweldige steden die ik nog graag een keer zou bezoeken: Gdansk, Warschau, Wroclaw en Krakow.

Een aantal van mijn vrienden zijn hier geweest en zij hebben me aangespoord om toch ook echt eens een keer te gaan. En wie ben ik dan om hun advies af te slaan? Polen is bovendien nog niet zo toeristisch en helemaal niet duur!

Highlights

Het land heeft nog meer te bieden naast de prachtige, historische steden. Wist je dat er meer dan 2000 meren zijn in het Masurische Merengebied?

En dat het Bialowieza Bos een van de weinige nog in Europa resterende middeleeuwse bossen is, waar je bovendien de Europese bizon nog kunt vinden?

En dat het Slowinski National Park met zijn 44 meter hoge zandduinen doet denken aan een woestijnlandschap?

Geschiedenis

Als ik aan Polen denk, komt ook de rijke, maar moeilijke geschiedenis van het land boven. De Tweede Wereldoorlog heeft een blijvend litteken achtergelaten op deze geschiedenis. Het concentratiekamp Auschwitz was een van de meeste beruchte Nazi kampen.

Vandaag de dag kun je het kamp bezoeken als een museum. Onthoudt dat dit een plek is waar 1,5 miljoen levens verloren zijn gegaan, dus wees respectvol als je er bent. Om de website van staypoland.com te quoten: “...rethink the basic ideas of humanity and dignity.” Ga alsjeblieft geen vrolijke selfies o.i.d. lopen maken.

Stockholm

collage van afbeeldingen van Stockholm
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Zoals ik eerder al aangaf ben ik verslaafd aan Scandinavische misdaadseries en daaronder vallen natuurlijk ook series uit Zweden!

Arne Dahl, Maria Lang Mysteries, Annika Bengtzon en Wallander om er maar een paar te noemen. Niet alleen hebben ze geweldige verhaallijnen en dito cast, ik vind de taal ook prachtig! Al die series zorgen voor genoeg reisinspiratie.

Vooral de landschappen en omgeving waarin het zich afspeelt, adembenemend mooi! Iedere keer als ik een aflevering kijk wil ik niets liever dan mijn tv of laptop induiken en alles in het echt zien. Nou ja, die gruwelijke moordpartijen en andere misdaden mogen ze achterwege laten als ik er eenmaal ben.

En omdat mijn bankrekening ook wel eens nee zegt, heb ik besloten om klein te beginnen. In de hoofdstad Stockholm.

De rest van het land komt dan na deze vijf jaar een keer aan de beurt! En bovendien vind ik ook dat je niet gelijk alles van een land (of stad) moet willen zien, maar dat je altijd iets moet overlaten voor de volgende keer dat je er bent. Always leave wanting more!

Cappadocië

collage van foto's van Cappadocië
afbeeldingen afkomstig van pixabay.com

Ik had wel eens van die foto’s voorbij zien komen van luchtballonnen die boven een of ander buitenaards-ogende rotsformatie zweefden. En ik vroeg me dan altijd af waar dit dan zou zijn. Maar op de een of andere manier heb ik er nooit werk van gemaakt om dit echt uit te zoeken.

Tot kortgeleden. En wat blijkt nou: ten eerste is het een plek op deze planeet! “Jippie”! En ten tweede, het ligt in Turkije, wat relatief dichtbij Nederland ligt. “Dubbeljippie!” Na wat online onderzoek kwam ik er ook nog eens achter dat het niet eens zo duur is als ik dacht! “Klap eens in je handjes blij, blij, blij!

HIghlights

De regio is niet alleen prachtig vanuit een vogelperspectief, maar heeft ook een aantal prachtige ondergrondse steden, waarvan Derinkuyu en Kaymakli de populairste zijn.

Boven de grond kun je mooie hikes maken door een van de vele valleien, zoals de Love Valley, Red Valley and Rose Valley, Imagination Valley en Pigeon Valley.

Mijn trip naar Cappadocië wordt zeker weten een actieve vakantie! Ohja, ik moet dan wel ergens in de komende vijf jaar van mijn hoogtevrees afkomen. Iemand tips?

 

Tot zover mijn vijfjarenplan. Ik hoop dat je ervan genoten hebt en dat ik je heb geïnspireerd om ook een wanderlist te maken, als je die nog niet hebt!

En laat me vooral in de comments, of via Facebook weten welke landen er bij jou op je lijst staan! Ik kan altijd wel nieuwe inspiratie gebruiken namelijk 🙂

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.