New York- de 12 ultieme highlights

New York City. Een stad waar je minstens één keer in je leven gewoon geweest moet zijn! Er is zoveel te doen en te zien! Voor alle soorten en type mensen is er wel wat te beleven!

Voor ieder wat wils in New York

Voor theaterliefhebbers zijn er honderden musicals, moderne en klassieke theaterstukken, ballet- en operavoorstellingen. Hou je van musea dan zul je ook je ogen uitkijken, van moderne kunst in het Gugenheim of MoMA tot de klassieke werken in The Frick of het Metropolitan Museum of Art.

Ben je een ware fashionista (in spé) dan zul je op je wenken bediend worden, of je nu van high-end haute couture houdt, jezelf helemaal kan verliezen in tweedehands kledingwinkeltjes (in Amerika beter bekend als thrift shops en consignment stores) of op koopjesjacht wilt gaan in een van de vele outlet stores, je zult met een overvolle koffer extra huiswaarts keren.

En voor degenen die van lekker eten houden, en zeg nou zelf, wie houdt daar nou niet van, is er ook voor iedere smaak en ieder budget wat wils. Of je nou een pizza slice van 99 cent in het park wil eten, uitgebreid wil brunchen op de zondagmiddag of je zinnen hebt gezet op een sterrenrestaurant: het kan er allemaal en nog zoveel meer. Ik heb hier een aantal van mijn favoriete eettentjes voor jullie op een rijtje gezet.

Maar ook liefhebbers van architectuur, geschiedenis, wandelen, literatuur en sport kunnen hun hart ophalen in the city that never sleeps.

Hieronder vinden jullie een aantal van mijn persoonlijke favoriete activiteiten en bezienswaardigheden.

Central Park

Het bekendste stadspark in Manhattan ligt tussen de upperclass buurten Upper East Side en Upper West Side. Je kunt hier heerlijk wandelen en hardlopen. Maar je kunt er ook fietsen huren of een roeiboot en zelfs schaatsen.

Het park is iconisch voor New York en is dan ook veelvuldig gebruikt als setting voor films en tv series, denk maar aan Sex and the City, Gossip Girl, Breakfast at Tiffany’s, Home Alone 2, Serendipity en natuurlijk Law and Order.

Central Park New York City with skyline

Central Park kent een aantal beroemde trekpleisters, waaronder:

Wollman Rink

Deze beroemde schaatsbaan die ook in veel films voorkomt. Trek je schaatsen aan voor het ultieme kerstgevoel.

Wollmar Rink New York City
Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir

Het Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir wordt ook wel kortweg gewoon the reservoir genoemd. Het meer werd tussen 1858 en 1862 aangelegd en in 1994 kreeg het zijn huidige naam, als eerbetoon aan de verdiensten van Jackie Kennedy aan de stad New York. Het is de grootste van de in totaal vijf meren die in Central Park te vinden zijn.

Om het meer loopt een hardloopparcours van 1,58 mijl waar je tijdens het hardlopen kunt genieten van schitterende uitzichten van de skyline van Manhattan.

the reservoir New York City

The Loeb Boathouse

The Loeb Boathouse is een restaurant aan het meer dat simpelweg the Lake heet. Hier kun je ook roeiboten huren.

Bethesda Terrace en Bethesda Fountain

bethesda fountain central park

De fontein en het omliggende terras kijken uit over the Lake. Bethesda Terrace, gebouwd tussen 1859 en 1864, beslaat twee verdiepingen en de onderdoorgang tussen de twee verdiepingen, de lower passage, heeft prachtige muren en idem plafond. Ik doe hier wederom een beroep op je Gossip Girl kennis, want de lower passage is namelijk waar Chuck en Blair elkaar het ja-woord geven.

Bethesda Terrace New York City Central Park

Het beeld dat midden in de fontein staat werd in 1868 ontworpen door Emma Stebbins. Stebbins was de eerste vrouw aan wie een opdracht vanuit de gemeente werd gegeven voor het ontwerpen van een belangrijk kunstwerk voor de stad.

The High Line

The High Line is een vrij nieuw, langgerekt stadspark in de wijk Chelsea. Het laatste gedeelte werd in 2014 geopend. Het park loopt van de hoek van Gansevoort en Washington Street tot aan West 34th Street.

Het bijzondere aan dit park is dat het verhoogd ligt, omdat het op de verhoogde spoorlijn van de West Side Line is gebouwd, ooit een goederenspoorlijn. Het is daardoor best smal, maar door de hoogte heb je een mooi uitzicht over de wijk Chelsea en een deel van de Hudson.

The High Line is geïnitieerd en wordt onderhouden en financieel ondersteund door Friends of the High Line.

walkway the high line new york city

view of buildings surrounding the high line New York City

Een musical op Broadway

Iedere musical liefhebber zou ooit eens een show op Broadway gezien moeten hebben. Of je nou van Disney musicals als The Lion King, Alladin of Beauty and the Beast houdt, van klassiekers als Les Miserables, The Phantom of the Opera en Cats of van nieuwe hits zoals Kinky Boots, Hamilton en Avenue Q.

Photo collage of Broadway, billboards and Les Miserables theatre

De prijzen

Wel moet je vaak rekening houden met pittige prijzen en voor populaire shows of shows met grote namen is het bijna onmogelijk om een kaartje te bemachtigen. Maar er is gelukkig ook goed nieuws als je niet een fortuin uit wilt geven aan een show.

Als het je niet zoveel uit maakt naar welke voorstelling je gaat, omdat je een paar favorieten hebt bijvoorbeeld, dan kun je onder andere op Times Square, op de dag van de show, in de rij gaan staan bij de Discount Booths. Hier koop je kaarten vaak voor de helft van de prijs. Het ligt er dan wel aan wat ze beschikbaar hebben voor die dag en de grote kaskrakers zullen er niet snel tussen zitten. Maar je hebt zo voor niet al te veel geld wel de echte Broadway experience! Het heeft voor mij altijd goed uitgepakt!

Off-Broadway en off-off-Broadway

Naast Broadway shows heb je ook off-Broadway shows en zelfs off-off-Broadway shows. Het verschil zit ‘m in het aantal stoelen en niet zozeer in de locatie of de kwaliteit van de voorstelling.

Een Off-Broadway theater kan heel goed aan Broadway zitten en sommige Broadway theaters zitten dan juist weer in een zijstraat van Broadway en zijn dus technisch gezien geen Broadway theaters in de strikte zin van het woord. Volg je me nog?

Een theater is een Broadway theater als het 500 of meer stoelen heeft. Een off-Broadway theater heeft tussen de 99 en 499 stoelen en een off-off-Broadway theater 98 of minder. Soms begint een show op Broadway en verhuist het later in het seizoen naar een off-Broadway theater omdat het goedkoper is of ze een zaal van 500+ stoelen niet vol krijgen.

Bezoek een van de vele musea

Ik heb hier drie van mijn favoriete musea uitgelicht. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer zoals je in dit artikel kunt lezen!

The Metropolitan Museum of Art

In de volksmond ook wel the Met genoemd. De permanente collectie telt meer dan 2 miljoen kunstwerken van over de hele wereld. Van de Klassieke Oudheid tot de werken van zo’n beetje elke Europese en Amerikaanse schilder die er toe doet.

steps of the metropolitan museum at night

Ook huisvest het museum Afrikaanse, Aziatische, Oceanische, Midden-Oosterse, Byzantijnse en Islamitische kunstschatten. The Met heeft naast schilderijen en beeldhouwwerk ook muziekinstrumenten, meubels, harnassen en wapens. Het is daardoor een enorme en indrukwekkende collectie en zeker de moeite waard.

En de trappen van het museum herkennen de Gossip Girl fans onder ons vast en zeker. Vergeet alleen om nooit hoger te gaan zitten dan Blair en Serena!

De ticketprijs die aangegeven wordt is een suggestie van 25 dollar voor volwassenen, 17 dollar voor senioren en 15 dollar voor studenten. Kinderen mogen gratis naar binnen.

The Frick Collection

Het museum is gehuisvest in het vroegere woonhuis van Henry Clay Frick, een prachtige villa bij Central Park. De collectie bestaat onder andere uit schilderijen uit de privé collectie van Frick.  Hij kocht zijn 131 kunstvoorwerpen voornamelijk in Europa en had een voorkeur voor landschappen en portretten.

De collectie bestaat tegenwoordig uit maar liefst 1100 kunstwerken, uit de periode renaissance tot het einde van de 19e eeuw. Er hangen onder andere werken van Johannes Vermeer, Rembrandt, Renoir, William Turner, Thomas Gainsborough en James McNeill Whistler. Echt een aanrader!

Een ticket kost 22 dollar, senioren betalen 17 dollar en studenten 12 dollar. Kinderen jonger dan 10 jaar worden niet toegelaten. Op de eerste vrijdag van de maand is de toegang gratis en op woensdagen tussen 14 uur en 18 uur is het pay what you wish.

American Museum of Natural History

Het museum ligt aan de ander kant van Central Park dan de Museum Mile, aan Central Park West en 79th Street. Het museum is misschien nog wel het meest bekend uit de film Night at the Museum deel 1.

Het museum heeft een vaste collectie die uit 45 verschillende afdelingen bestaat en gehuisvest is in 28 met elkaar verbonden gebouwen. De collectie is zo groot dat alle stukken nooit tegelijkertijd ten toon gesteld kunnen worden. Deze bestaat namelijk uit meer dan 33 miljoen objecten.

Natural History Museum Easter Island dinosaur skeleton Natural History Museum New York City

Zo zijn er afdelingen voor vogels en reptielen en amfibieën, is er een vlinderexpositie en een antropologische afdeling, “The Hall of Human Origins”. Ook zijn er meteorieten, mineralen en diorama’s met opgezette zoogdieren te zien en kun je naar het Rose Center for Earth and Space. Maar het meest indrukwekkende vind ik zelf altijd nog wel de dinosaurus skeletten die ze hebben staan.

Het museum hanteert een pay as you wish systeem als je aan de kassa een kaartje koopt. Hier kun je zelf bepalen wat je betaalt voor een kaartje. Als je online een kaartje koopt dan kost dit je 23 dollar als volwassene, 18 dollar als student en senior boven de 60 jaar en 13 euro voor kinderen tussen de 2 en 12 jaar. Je moet wel nog extra betalen voor de speciale tentoonstellingen, het filmtheater en de Space Show.

The Village

The Village is een van de meest charmante wijken van Manhattan vind ik zelf. Misschien wel omdat het even lijkt alsof je niet meer in Manhattan bent. Er is veel laagbouw en de straten zijn niet, zoals de rest van het eiland, als een raster ingedeeld.

Het was vroeger een dorp dat langzaam opgeslokt is door de stad. De wijk is altijd erg populair geweest onder kunstenaars, bohemiens, muzikanten en auteurs en de wijk ademt dit ook uit. Er heerst een hele laidback sfeer en overal zijn leuke restaurantjes en cafeetjes te vinden. Aan hippe winkels ook geen gebrek. In deze wijk is ook de New York University gevestigd, de grootste particuliere universiteit van Amerika.

De vrienden uit de tv-serie Friends ‘woonden’ ook in de wijk. Het gebouw dat je altijd ziet in de ‘exterior shots‘ van hun appartement en het eronder gelegen koffietentje Central Perk, is gevestigd op 90 Bedford Street.

Het ‘Friends appartement’. Foto van funpics.info

Brooklyn en een wandeling over de Brooklyn Bridge

De Brooklyn Bridge is een van de meest iconische bruggen in New York City en verbindt Brooklyn met Manhattan. De brug bestaat uit twee lagen, een onderdek waar auto’s rijden en een bovendek voor fietsers en voetgangers.

Het is een erg leuke wandeling en je hebt een prachtig uitzicht over de skyline van het Financial District van Manhattan. Let er wel op dat je echt op het voetgangersgedeelte blijft want het fietspad loopt er vlak naast en de meeste toeristen op de fiets hebben meer oog voor het uitzicht dan voor jou en de New Yorkers hebben geen tijd om te stoppen.

Uitzicht over Manhattan en de Brooklyn Bridge vanaf Brooklyn Heights

Brooklyn is een van de vijf boroughs, of stadsdelen, van New York City. De naam is een verbastering van het Nederlandse Breukelen.

Er zijn tal van leuke boetiekjes, winkels en kunstgalerieën en het is er een stuk minder druk dan in Manhattan. Ook kun je er lekker eten, vooral de pizza bij Grimaldi’s is een aanrader! Een voordeel is ook dat de hotels er een stuk goedkoper zijn dan in Manhattan en door de goede metroverbinding is dit een uitstekend alternatief.

Met je rug naar Manhattan ligt rechts naast de brug de Brooklyn Heights promenade, waar je heerlijk langs de rivier kunt wandelen. Brooklyn Heights is een van de buurten in Brooklyn. Andere (bekende) buurten zijn onder andere DUMBO, Flatbush, Coney Island en Williamsburg en iedere buurt heeft zo zijn eigen typische karakteristiek.

Brooklyn Heights met de Brooklyn Bridge en de Manhattan Bridge op de achtergrond

Brooklyn Bridge

Het Vrijheidsbeeld vanaf de Staten Island Ferry

De Staten Island Ferry is een gratis veerdienst tussen Manhattan en Staten Island. Vanaf de ferry heb je een mooi zicht op Manhattan en je vaart bovendien langs het Vrijheidsbeeld waardoor je hier ook prachtige foto’s van kunt maken.  In Staten Island is op zich niet zo heel veel te doen, dus de meeste mensen nemen gelijk de volgende boot weer terug naar de stad.

wp-image-1304542021.
wp-image-2045746135.

“Start spreading the news, I’m leaving today.
I want to be a part of it, New York, New York.
These vagabond shoes, are longing to stray
Right through the very heart of it, New York, New York.”

-Frank Sinatra-

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.