Een weekendje op Scheveningen

Wijntjes op het strand van Scheveningen

Of het nou ijskoud of 30 graden is (en alles daartussen): ik hou van het strand! En dat is dan ook een van de redenen waarom ik 2,5 jaar geleden naar Den Haag ben verhuisd. Die mooie stad achter de duinen. Den Haag kent twee populaire stranden, namelijk het Zuiderstrand en Scheveningen (het Noorderstrand). Omdat Scheveningen het beste te bereiken is voor een dagtripje, zal ik dit strand in dit artikel uitlichten en jullie een kleine rondleiding geven.

Selfie at Scheveningen beach, Kurhaus

Bereikbaarheid Scheveningen

OV: Het strand bereik je eigenlijk het gemakkelijkst met het OV. Neem vanaf Den Haag Centraal tram 9 richting Scheveningen Noorderstrand. Dit ritje duurt een kwartier en kost ongeveer 1,65 euro (enkele reis).

Auto: Omdat het, zeker in de zomermaanden, erg druk kan zijn op de wegen richting Scheveningen, raad ik je aan om de website van de gemeente even te raadplegen als je met de auto wilt komen en op Scheveningen zelf wilt parkeren.

Ook kun je kiezen voor Park&Beach: op vrijdag en in het weekend je auto parkeren in de garage van Q-park CS New Babylon en vervolgens met je parkeerkaartje met tram 9 naar Scheveningen. Kijk hier voor meer informatie.

De Pier van Scheveningen

de pier scheveningen zonsondergang

Een aantal jaren geleden is de compleet vernieuwde pier opengegaan na jaren van verval en verwaarlozing. Een van de nieuwe aanwinsten is het grote reuzenrad. Je schijnt prachtige uitzichten te hebben als je boven bent. Ik zeg schijnt, omdat ik met mijn hoogtevrees niet naar boven durf… Ik heb het helaas dus (nog) niet zelf kunnen ervaren. Maar je weet maar nooit, misschien komt die dag nog wel!

reuzenrad op de pier in Scheveningen

Als een ritje in een reuzenrad niet spectaculair genoeg voor je is, dan kun je altijd nog lekker gaan bungeejumpen van de pier of met een zipline naar beneden. Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden dat ik dat dus echt nooit van mijn leven zal doen.

In de pier bevinden zich diverse foodkraampjes en ook worden er het hele jaar door diverse markten en evenementen georganiseerd. Aan het einde van de pier zit trouwens een leuk pannenkoekenrestaurant met een mooi uitzicht op de Noordzee. En bij de ‘Kibbel King’ hebben ze hele lekkere (maar dure) kibbeling!

Weetje: men zegt ‘ik woon op Scheveningen’ en niet ‘ik woon in Scheveningen’. Wil je weten waarom? Kijk dan hier.

De Boulevard

Op Scheveningen vind je aan de boulevard tal van gezellige restaurants en strandtenten, die zeker in de zomer erg gezellig zijn. In de lente (vanaf april) en zomer openen de strandtenten ook hun vestigingen op het strand zelf. In het najaar worden deze weer afgebroken en blijven dus alleen de permanente restaurants op de boulevard zelf open.

Wijntjes op het strand van Scheveningen

Maar in welk seizoen je ook gaat, er is altijd wel iets te vinden wat je aanspreekt. Zo kun je bijvoorbeeld in de winter na een heerlijke, maar barre strandwandeling opwarmen met een glühwein aan het haardvuur. En een zomerse dag sluit je natuurlijk af met een verkoelend glaasje wijn, terwijl je de zon in de zee ziet zakken.

Als je met de bus of tram komt en uitstapt bij de halte Kurhaus, zul je een aantal leuke en populaire strandtenten vinden. Het maakt qua kwaliteit en prijs van het eten en drinken naar mijn mening niet echt uit waar je gaat zitten, dit komt overal wel een beetje overeen. Ik zou de keuze eerder af laten hangen van de sfeer die er is, de muziek die gedraaid wordt en het comfort van de stoelen en banken: want die willen nog wel eens verschillen! Kijk voor het eten vooral wat men er op bijvoorbeeld TripAdvisor over zegt.

Een aantal van mijn favorieten zijn restaurant Binnen, El Nino Beachclub, Zanzibar, Bora Bora en Buena Vista Beachclub.

Sealife Scheveningen

Aan de boulevard vind je ook SeaLife Scheveningen. Ik ben er een keer geweest, maar vond het eerlijk gezegd echt de moeite niet. Het is erg klein en in verhouding dan ook erg duur. Misschien dat het voor kinderen wel leuk is, maar dan zou ik wel zorgen dat je ergens een leuke aanbieding scoort. Kinderen van 3 t/m 11 betalen 10,75 euro en een gewoon kaartje kost 14,75 euro.

Museum Beelden aan Zee

Het museum werd in 1994 opgericht door Theo Scholten en Lida Scholten-Miltenburg. Volgens de website is Beelden aan Zee het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op moderne en hedendaagse (inter)nationale beeldhouwkunst. Als je geïnteresseerd bent in deze kunststroming zou ik het museum zeker aanraden. Ikzelf ben niet zo’n fan van hedendaagse en moderne kunst, dus mij zul je er niet zo snel aantreffen.

Het museum is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 10 en 17 uur. Volwassenen betalen 15 euro en kinderen tussen 13 en 18 jaar betalen 7,50. Voor museumjaarkaarthouders en kinderen onder de 13 jaar is de toegang gratis. Het museum verkoopt daarnaast combitickets voor Panorama Mesdag en Escher in het Paleis. Zie voor meer informatie hun website.

Weetje: de meeste mensen denken dat Scheveningen een aparte plaats is, terwijl het technisch gezien gewoon een stadsdeel is van Den Haag. Dit stadsdeel is overigens wel vernoemd naar het vroegere vissersdorp Scheveningen, die vervolgens is opgegaan in deze badplaats en wijk in Den Haag.

Het Zwarte Pad

Als je bij het Kurhaus naar de zee kijkt en rechtsaf slaat (of een halte blijft zitten en uitstapt bij halte Zwarte Pad), dan kom je bij een stukje strand wat doorgaans minder druk is en waar je voornamelijk locals zult vinden, alsook een aantal gave beachclubs. Hoewel dit stukje strand door de naam het Zwarte Pad misschien anders doet vermoeden, is er niks lugubers aan hoor!

zicht op pier van Scheveningen vanaf Zwarte Pad

De Keizerstraat

Ga je linksaf op de boulevard dan kom je onder andere langs de gezellige Keizerstraat, gelegen tussen de haven en het Kurhaus in, waar je leuke winkeltjes en restaurants kunt vinden. Mijn favoriet is het Italiaanse restaurant Isola Sardegna.

De Haven

Als je van boten houdt is een wandeling door de havens zeker de moeite waard. Van zeiljachten en motorboten tot grote en kleine vissersboten. En, waar vissersboten zijn, is verse vis. Vers van de afslag! Loop even langs bij Simonis of Roeleveld voor hun vangst van de dag, verse haring of een lekker bakje kibbeling met ravigotesaus.

Kibbeling is overigens een van mijn favoriete comfortfoods en heerlijk na een zomerdag op het strand of een winterse strandwandeling. Maar pas wel op met zeemeeuwen, ze slaan het bakje letterlijk uit je handen als je niet oppast!

En wil je nou na een fijne stranddag nog niet naar huis, bezoek dan een musical in het AFAS Circustheater!

Ik wens je alvast heel veel plezier op Scheveningen! En vergeet je in de zomer en op een zonnige winterdag niet in te smeren!

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.