Naar Londen met de trein

Het is alweer meer dan een maand geleden dat ik met de trein naar Londen ging. De aanleiding van de trip was het bijwonen van het concert van de Spice Girls, samen met Evelyne van Travelgloss. Daarover kun je in een volgend artikel alles lezen. Ik vertel je eerst graag alles over de treinreis en ons hotel.

Ik word voor dit artikel niet gesponsord of betaald. Alle meningen zijn van mij persoonlijk.

Bord metro Londen King's Cross en St. Pancras station

Ik heb altijd al eens met de trein naar Londen willen reizen. Naast dat het reizen met de trein duurzaam is, is het ook nog eens super relaxed! Meestal is dit echter best wel duur en dat hield me dan ook altijd tegen. Maar omdat ik dit keer ver van te voren deze trip heb kunnen plannen, viel het op zich best mee. Voor een retourtje was ik 140 euro kwijt.

Trein versus vliegtuig

Ik vind reizen met de trein altijd veel aangenamer dan vliegen.

  • Het is een stuk duurzamer dan het vliegtuig
  • De zitplaats is ruimer en de stoel comfortabeler
  • De gangpaden zijn breder (waardoor je makkelijker een stukje kunt gaan lopen om de benen te strekken)
  • De toiletten zijn ook ruimer en schoner (ook niet geheel onbelangrijk dacht ik zo)
  • Je stapt (meestal) midden in het centrum van de stad uit
  • (Deze reden is van een meer persoonlijke aard:) Ik heb tijdens een treinreis geen last van reisziekte. Iets waar ik door de turbulentie in een vliegtuig af en toe wel last van heb
  • Je hoeft niet eerst op je bagage te staan wachten om vervolgens in een propvolle bus nog eens minstens 40 minuten naar het centrum te reizen
  • Over bagage gesproken: als je met de trein reist ontloop je ook nog eens de strenge bagageregels van vliegtuigmaatschappijen. En je kunt veel meer koffers meenemen!
stapel koffers bij winkel Notting Hill in Londen

De douane op Brussel Midi

Als je aankomt op Brussel Midi volg je de bordjes naar de Eurostar. Daar moet je door de douane. Dit doet erg aan het inchecken op Schiphol (of welk ander vliegveld dan ook) denken. Compleet met bagagescan, riem af, broekzakken leeg en door de scanpoortjes lopen.

Dit keer was het gelukkig niet zo druk, ik was binnen 5 minuten door de douane. Maar je moet toch altijd zorgen voor voldoende overstaptijd, want de trein wacht niet. Volgens de website van NS International moet je 30 minuten voor vertrek ingecheckt zijn. Als je via NS International je reis boekt, dan houden zij gelukkig al rekening met deze overstap.

De overstap

Het enige, kleine, nadeel is de lange overstaptijd die je door de douane-check hebt. Je zit, net als bij een vliegreis, na de douane te wachten in een ongezellige lounge. Misschien is deze wat gezelliger als je een 1e klas kaartje hebt. Want in dat geval kun je gebruik maken van de aparte business lounge.

En, wederom net als bij een vliegreis, gaan mensen lang voor vertrektijd al in de rij staan om naar het perron te gaan. Dit terwijl iedereen toch een vaste zitplaats heeft. Dat is dus echt niet nodig.

Als je vanuit de lounge naar het perron gaat, zijn er twee kanten die je op kunt. Dit is afhankelijk van het rijtuignummer dat je hebt. Zorg dus dat je deze goed onthoudt. Voor je het weet moet je het hele perron aflopen omdat je de verkeerde roltrap hebt genomen.

Terugreis

Het gekke is, vind ik, dat de terugreis naar Nederland sinds enige tijd zonder overstap op Brussel is. En dat die reis bovendien goedkoper is. Je reist al vanaf 40 euro van Londen naar Amsterdam. Maar van Amsterdam naar Londen betaal je minstens 59 euro en stap je dus in Brussel over.

Reistijd naar Londen

De reis duurt vanuit mijn woonplaats Den Haag zo’n 6 uur. Dat kwam vooral doordat ik voor het goedkoopste traject had gekozen. Ik ging met de intercity naar Breda, waar ik overstapte op de IC Brussel. In Brussel, na een overstap van 45 minuten kon ik aan boord van de Eurostar die in 2 uur en 15 minuten naar Londen reist.

Als je wat meer geld te spenderen hebt, kun je met de intercity naar Rotterdam, vanaf daar met de Thalys naar Brussel en met de Eurostar naar Londen. Dan ben je vanuit Den Haag HS, afhankelijk van de overstaptijd 4,5 uur of 5,5 uur onderweg.

Vier landen op één dag

Ik zat bij het raam en dus kon ik van het uitzicht genieten. Ik heb genoten van de Nederlandse, Belgische, Franse en Engelse landschappen die ik aan mij voorbij zag razen. De verschillen in landschappen en bouwstijlen van de vier landen waren erg leuk om te zien. Maar vooral net voor de tunnel in Calais en er net na kun je het beste lekker een boekje gaan lezen. Want deze uitzichten zijn nou niet echt om over naar huis te schrijven.

Door het staren naar de verschillende landschappen, mijn boek en uiteraard het luisteren naar de Spice Girls vloog de tijd voorbij. Voor ik het wist arriveerden we op het London St. Pancras International Station en kon ik lopend naar mijn hotel.

Perron en trein op London St. Pancras International Station

Hotels in Londen

Londen staat erom bekend een hele dure stad te zijn. En dit begint al bij de hotels natuurlijk. Ik was dan ook blij verrast dat ik na een aantal dagen speuren via Booking.com een goede deal tegenkwam Een hotel vlakbij het station. De eenpersoonskamer kostte me 400 euro voor 6 nachten. Ok, het was niet een heel luxe hotel, maar de recensies waren goed en de foto’s veelbelovend. Er zat zelfs een ontbijtje bij inbegrepen.

facade howard winchester hotel londen

Howard Winchester Hotel London

Het Howard Winchester Hotel zit op nog geen 5 minuten loopafstand van de stations van St. Pancras en King’s Cross. Het hotel is dringend aan een opknapbeurt toe. Oude vloerbedekking door het hele pand, oude krakende trappen en klemmende deuren.

Maar, ik heb er heerlijk geslapen en ze hebben een prima ontbijt. Ik werd vriendelijke begroet bij de receptie waar ik kamer 7 toegewezen kreeg. Bij binnenkomst van mijn kamer heb ik eerst 5 minuten in een deuk gelegen. Ik zou op de grond gevallen zijn van het lachen, maar daar was niet eens plek voor!

Ik heb nog nooit zo’n kleine hotelkamer gezien! Erg knap van de eigenaren van dit familiehotel dat ze hier een twijfelaar, een nachtkastje en een kledingkast in hebben weten te proppen.

interieur hotelkamer londen

Maar wacht eens even, en de badkamer dan? Oh, dit kleine schuifdeurtje… waar gaat dat heen? Juist, naar een hok van 1,5 vierkante meter waar de wasbak aan de muur van de douchebak hangt en waar je zittend op de wc je voeten kan wassen onder de douche!

badkamer hotel londen

Als je op zoek bent naar een budgethotel zou ik het, ondanks de staat van het hotel en de kleine kamers, toch zeker willen aanraden. Dit vanwege de centrale ligging, de prijs en de vriendelijkheid van het personeel. Overigens krijgen ze van Google 3,5 ster en op Booking.com een 7,3. Niet slecht dus.

In een volgend artikel lees je wat je allemaal kunt zien en doen als je naar Londen gaat. Hou deze website of mijn socials dus goed in de gaten!

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.