Middelburg volgens een local

Ik ben altijd op zoek naar inspiratie voor mijn volgende stedentrip. En soms vindt je die recht voor je neus! Daarom heb ik mijn familie en vrienden gevraagd naar wat hun woonplaats een bezoekje waard maakt. Hopelijk inspireert het jullie ook om deze mooie steden op jullie binnenlandse reislijst te zetten.

Middelburg

Om te beginnen een stad die ik van binnen en buiten ken en die ik vanaf mijn derde levensjaar al van mijn reisverlanglijstje heb kunnen strepen: Middelburg! De stad waar ik ben opgegroeid. En omdat ik zelf geen ‘local’ meer ben, heb ik mijn vader gevraagd wat Middelburg nou zo bijzonder maakt. Want wie kan ik dat beter vragen dan de man zonder wie ik er niet eens had gewoond. Bedankt pap!

gevel ornament luctor et emergo abdijpllein Middelburg

Kun je kort wat vertellen over Middelburg? Wat maakt Middelburg bijzonder

Middelburg is een mooi provinciestadje in Zeeland met veel monumenten. Vooral dat laatste – en de nabijheid van zee en strand – maakt deze stad bijzonder. Door het VOC verleden is het van oudsher het bestuurscentrum van Zeeland.

Helaas is het imago van Zeeland voor de gemiddelde randstedeling – ten onrechte – wat minder goed. De stad leent zich voor alle vormen van vermaak en er zijn veel voorzieningen, want Middelburg heeft een centrumpositie voor de hele regio. Maar je moet wel de weg weten, het is geen Amsterdam. Middelburg heeft een universiteit sinds een aantal jaren en ook dat geeft nieuwe impulsen.

Wat is je favoriete bezigheid en/of wat zijn leuke bezienswaardigheden in Middelburg?

Zelf doe ik veel aan sport en er zijn veel verenigingen op dat gebied (roeien, hardlopen, tennis). De Markt e.o. is het uitgaansgebied met café’s en restaurants. Een wandeling door de stad met een gids is leuk en leerzaam. Of een rondvaart door de grachten (zo kom je onder andere langs mijn huis.)

Huizen in de Nieuwstraat in Middelburg

Wat is een typisch gerecht (of meerdere) voor de Middelburg en/of Zeeland waar je woont?

Bolussen, Zeeuwse babbelaars, mosselen en andere zeegerechten.

Wat zijn je favoriete restaurants?

Nummertje 7 is goed, maar ook de Vriendschap, De Bommel en ’t Hof.

Kun je de highlights van je stad noemen?

Veel monumenten, het stadhuis in Gotische stijl, het Abdijplein met de Lange Jan.

Zijn er bepaalde buurten die je zou vermijden als je een hotel zoekt bijvoorbeeld?

In de binnenstad zijn er eigenlijk geen echt slechte buurten. Wel nogal beperkt hotelaanbod, veel B&B’s, en die worden steeds beter, dus je kunt altijd terecht.

Heb je nog een laatste tip of wat wijze woorden voor de toekomstige bezoekers van je stad?

Er zijn veel mooie – historische – boeken en fotoreportages over Middelburg gemaakt. De stad is ook zeer fotogeniek, in alle jaargetijden, dus neem je camera mee. Fietsen in de omgeving is ook een aanrader.

Heb je na het lezen van dit interview direct zin in een wandeling door deze mooie stad? Lees dan ook zeker dit artikel dat ik schreef voor Travelgloss.

1 Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.