Sittard: local tips voor een weekendje weg

Op mijn oproep om te vertellen over je woonplaats is enthousiast gereageerd, waarvoor iedereen bedankt!

De eerste local die ik aan mijn vragenvuur heb onderworpen is Rob Stevens. Rob woont in Sittard en heeft een eigen blog op www.derob.nl waarop hij ontzettend leuke artikelen post over reizen, gezondheid, bloggen, fotografie en opiniestukken.

Hij heeft mij super enthousiast over zijn woonplaats Sittard verteld en mij ervan overtuigd om deze bijzondere stad in het zuiden van Limburg eens met een bezoekje te vereren.

Dames en heren, jongens en meisjes, dan geef ik nu het woord aan Rob.

Kun je een korte introductie geven van Sittard?

“Sittard is bijzonder door zijn verleden, het heeft bijvoorbeeld nog een stadswal om de stad heen lopen, er is nogal wat historische erfgoed. Zo is er een historisch markt, waar onder andere café de Gatz in een monumentaal pand zit, en die zijn er wel meer te vinden. Zoals waar nu de horeca zaak ‘Leven’ gevestigd is, maar dat ligt dan weer niet op de markt.”

“Daarnaast had Sittard ook last na de crisis van leegstand etc. Inmiddels wordt er heel hard aan de weg getimmerd op de stad weer te vullen, is er beweging en zijn de resultaten daarvan zichtbaar, het is wel afwachten hoe dat uitpakt op langere termijn. Wat ik wel weet is dat men meestal de parkeertarieven te hoog vindt hier.”

Wat is je favoriete bezigheid in de stad?

“Wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien gaan Sittardse mensen graag naar de historische markt om op het terras te zitten, heel Bourgondisch. Wat eten, drinken en kletsen met een hapje en een drankje. “

Historische markt van Sittard, Nederland
Marktplein Sittard. Foto: www.istockphoto.com

Bourgondisch eten en drinken in Limburg

Hieronder de leukste cafeetjes op de markt:

– Ich en Dich

– Luna

– Café de Gatz

En de favoriete restaurants van Rob:

– ‘Restaurant Apotheek’. Een restaurant gevestigd in een monumentaal pand dat ooit dienst heeft gedaan als, je raadt het al, apotheek.

– ‘Leven in Sittard’. Ook in een monumentaal pand. Gek genoeg was dit in mijn kindertijd een wapen- en messenwinkel waar van alles in de etalage lag. Als jongen altijd ff kijken wat er lag, net als vele. Inmiddels is het ook een brasserie.

– ‘De Vief Heringe’. Een restaurant bij het stadspark, persoonlijk vind ik dat het stadspark wordt onderschat.

Restaurants in de omgeving

Als je wat een fiets of auto tot je beschikking hebt, raadt Rob je de volgende restaurants aan in de omgeving van Sittard.

– Abshoven in Munster Geleen (Brasserie)

– Biesenhof (Carrehoeve) nu restaurant/brasserie

– De Bokkenrijder in Sweikhuizen

– De Oude Pastorie in Beek

Hoteltips

“In Sittard ligt verder niet ver van de markt hotel Merici, dat 1 x raden, inderdaad ook is gevestigd in een oud klooster. Momenteel wordt er nog een ander hotel ontwikkeld dat ook ooit een klooster / school was, waarvan ik even niet zeker weet of het een protestantse of katholieke was. Volgens mij als ik me niet vergis onder de vlag van Hilton.”

Sittard kent veel religieuze historie

“Sittard heeft verder nog de basiliek als kerkelijk gebouw, dat zijn bijzonderheden heeft, ook is er het Maria Park, maar dit doet inmiddels meer dienst als expositieruimte. Sittard heeft verder nog de Grote Kerk en een kerk op de markt. Waarbij een historisch verhaal hoort over een leeuw die er ooit naar binnen liep (van het circus of de kermis).”

Interieur Maria Park. Foto: Wim Kootstra.
Grote Kerk in Sittard, gevangen in een spiegelattribuut tijdens Processie
Grote Kerk in Sittard, gevangen in een spiegelattribuut tijdens Processie. Foto: Wim Kootstra

“Net even buiten Sittard ligt in Munster Geleen brasserie Abshoven. Dit is een kerk die ooit flink wat brandschade gehad heeft, maar daar is nu niets meer van terug te zien en deze is omgebouwd tot bijzondere brasserie. Daarbij ligt ook bewaard heiligdom, zoals de kapel van pater Karel. Dat ligt in dezelfde straat te Munster Geleen.“

Brood en spelen

“Sittard is bekend van het bedrijfsleven, zo zit het fabriek- en bedrijventerrein hier van DSM en Chemelot. Voor de sportieve mensen hebben we de voetbal club Fortuna om aan te moedigen.”

De Sint Rosa kapel in Sittard. Foto: Wim Kootstra

Cultuur en evenementen in Sittard

“Sittard is ook bekend om eigenlijk de eerste echte bekende cabaretier: Toon Hermans. Waar Sittard graag naar verwijst. Ook heeft Sittard allerlei evenementen, zoals natuurlijk hier in heel Limburg, het carnaval, maar ook is er in augustus het Sint Rosa festival. Dit verwijst naar de heilige Sint Rosa, waar in het groene deel van Sittard dan ook de Sint Rosa kapel staat. In augustus is er niet alleen een processie, maar ook een festival rond dit thema. Waarin diverse muzikale optredens plaatsvinden onder de noemer van het Sint Rosa festival. Ook hebben we in oktober de steeds groter geworden oktober feesten, en geloof ik dat Sittard inmiddels in de top 10 van oktober feesten zit hiermee.”

Sint Rosa Festival. Foto: Wim Kootstra

De omgeving verkennen

“Het leuke is dat ik hier heel dicht op de grens zit met België en Duitsland. Bijvoorbeeld is Tuddern een kleine Duitse plaats net over de rand van Sittard, met best veel winkels en eten. Dus veel mensen uit Sittard gaan hier wat eten of drinken.”

Volgens Rob is er (gelukkig) niet echt een tourist trap, of zoals hij zelf zegt: “De toeristische trap… Die is er niet echt…” Wel wijst hij ons op de volgende rondleiding die volgens hem een beetje een misleidende naam heeft.

“Een rondleiding onder de naam ‘De Geheime Tuinen’, daar moet ik misschien nog voorzichtig zijn iets over te zeggen, want daarop lijkt enige trots te zitten hier in Sittard. Naar mijn smaak vind ik die titel echter te veelbelovend. De tuinen zijn niet echt ’tuinen’ te noemen, maar zijn meer groenplaatsen, (die niet allemaal even goed zijn onderhouden). Waar je het in dit geval van moet hebben zijn de gids en zijn verhaal, en dus van de beleving.”

Wie van jullie heeft na het lezen van dit interview zin om naar Limburg te gaan voor een weekendje? Ik in ieder geval wel! Bedankt Rob!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.